Tudja meg, mi okozhat káliumhiányt, és hogyan orvosolható?

606
HOZZÁSZÓLÁS:

A sejten belül a kálium a sejt szempontjából a legfontosabb ion, makroelem. Valamennyi sejtünkben egyaránt fontos a jelenléte, mégpedig a kellő mennyiségben való jelenléte.kalium-banan-2

A szervezetben, a sejtekben és a szérumban a szintjét hormonok szabályozzák. A szervezet hamar elveszítheti a kálium jelentős mennyiségét, és ez igen súlyos hatással lehet a működésekre.

Mi okozhatja a kálium hiányát?

A káliumot hányással, hasmenéssel és a vizelettel is kiürítheti a szervezet.

Az aldoszteronhormon túlzott termelése is vezethet káliumhiányhoz, de más, ún. szteroidhormonok gyógyszerként történő szedése (pl. prednizolon) is kiválthatja a káliumhiányt.

A vízhajtók többsége nemcsak a vizet hajtja ki és mellette a nátriumot, de a káliumot is oly mértékben, hogy káliumhiány állhat elő. Ennek jele lehet a szíven a ritmuszavarok sok fajtája, a csontvázizomzatban gyengeség, a bélizomzatban renyheség.

Ismert, hogy a szenna, a fenolftalein típusú, bélszekréciót fokozó hashajtók oly mértékű káliumhiányt idézhetnek elő éppen a bél izomsejtjeiben, hogy a beteg szorulása egyre súlyosabb mértékűvé válhat. Vagyis a hashajtó szedése maga lesz a szorulásnak az oka.

Hogyan pótolhatjuk a káliumveszteséget?

Bár mind a növényi, mind az állati tápanyagokban megfelelő mennyiségben hozzájutunk a káliumhoz, de ha hashajtó, vízhajtó vagy hormon szedése okozza a káliumhiányt, célszerű pótlásáról gondoskodni.

Vigyázzunk, hogy csak olyan káliumkészítményt szedjünk tabletta formájában, amelyből a kálium lassan, fokozatosan kerül leadásra. A közönségesen széteső kálium tablettából a kálium hirtelen kiáramlik a bélbe, ott hirtelen magas lokális koncentráció keletkezik, amely a nyálkahártya saját izmát összehúzódásra kényszeríti, ez a tablettából kiáramló káliumionokat csapdában tartja.

Ez a csapda a bélnyálkahártya sejtjeire halálos, mivel ilyen koncentrációban a kálium sejtméreg és a bélhámsejteket elpusztítja, sőt, még az alatta lévő izom- és kötőszöveti sejteket is, végül a bél teljes vastagságában elhal és átlyukad.

606
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]