Tudja meg, hogy mi is pontosan a nátrium-kálium pumpa

A sejtjeinkben igen alacsony nátriumszint mellett meglehetősen magas kkalium1áliumszintet találunk. Amíg a vérszérumban a káliumkoncentráció mindössze 4,5 mmol/1, addig a sejtekben szinte fordított az arány, vagyis az izomsejtekben a nátriumtartalom felnőtteken 36,3 mmol/1, a kálium viszont 92,2 mmol/1.

A nátrium-kálium pumpa

Egy külön cseremechanizmus kell ahhoz, hogy ezt a nagy ionkülönbséget a sejthártya két oldalán (sejtkülső, vagyis a vérszérum és sejtbelső) között fenntartsa. Erre minden sejtünk jelentős energiát és egy külön enzimrendszert kénytelen fordítani, amely az energiát szolgáltatva a nátriumot kifelé pumpálja a sejtből a vér felé, a káliumot pedig a szérumból (ahol koncentrációja alacsony) befelé a sejtbe (a koncentráció lépcsőn felfelé).

Ez a mechanizmus – amelyet pumpamechanizmusnak, kálium-nátrium pumpának is nevezünk – egyben a sejtek felszínén elektronegativitást alakít ki nyugalomban. Amikor pl. az izomsejt ingerületbe kerül és összehúzódik, az ingerület hatására megszűnik a felületén kialakult elektronegativitás (polarizáltság) és a sejtfelszín depolarizálódik.

Ennek oka az, hogy hirtelen rövid időre felfüggeszti az ingerület hatására az említett ionkicserélő pumpa a működését, a sejtbe nátrium áramlik be a szérumból, ahol sok van belőle és a sejtből kálium áramlik ki. Mindez kapcsolódik a sejtben a kötött kalcium szabaddá válásával és a szérumban lévő kalcium beáramlásával és végül is a kalciumváltozásoknak tulajdonítjuk az izom-összehúzódás bekövetkeztét.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!