Amit tudnia érdemes a kálium és az izomműködés kapcsolatáról

557
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezetünkben levő kálium a sejten belüli térben található. Elsősorban a sejtek ozmózisnyomásának fenntartásához szükséges, de ezen kívül a sejtek ingerelhetőségét is lehetővé teszi.kalium

Megfigyelték, hogy minél nagyobb az izommunkavégzés, annál nagyobb a káliumtartalom az izomsejtekben. Megállapították, hogy a szívizom káliumtartalma az életkor előrehaladásával csökken. Ha a szívizomban valamilyen károsodás történik (pl. infarktus), a károsult helyen a kálium mennyisége még kevesebb lett, és helyette a nátriumé növekedett meg.

Honnan juthatunk káliumhoz?

Szervezetünk megfelelő káliumellátottsága nagyon fontos, szerencsére az élelmiszereinkkel könnyen el tudjuk azt a káliummennyiséget fogyasztani, amelyre szükségünk van (napi 2-4 g).

A zöldségfélékben és a húsokban azonos nagyságrendben található a kálium. A köztudatban mégis — egyébként helyesen — elterjedt az a nézet, hogy káliumforrásnak inkább a növényi élelmiszerek tekinthetők.

Mi ennek az ellentmondásnak az oka? Arról van szó, hogy a kálium csak úgy tud optimálisan hasznosulni a szervezetben, ha a nátriumhoz képest megfelelő arányú -2—4-szeres — feleslegben van. A növényi élelmiszerekben közelebb van ez az arány az optimálishoz, mint a húsokban, különösen a sóval tartósított húskészítményekben.

Egy másik szempont, amely az ásványianyag-fogyasztás tekintetében a növényi élelmiszerek javára billenti a mérleget, a káliumot kísérő anionok minősége. Az állati eredetű élelmiszerekben a kloridok vannak döntő többségben. A kloridok bejutva a szervezetbe, annak kémhatását a savas irányba tolják el.

Az anyagcseretermékek, különösen az izomműködés eredményeképpen, inkább savanyú kémhatásnak (gondoljunk az izomban keletkező tejsavra, amelynek felszaporodása az izomlázat okozza). A zöldségekben, gyümölcsökben a kálium szerves savakhoz kötődik. A szerves savak a szervezetben elégnek, és lúgos kémhatású karbonátok,, bikarbonátok keletkeznek belőlük. így a növényi élelmiszerek fogyasztása sokat tehet, a savas anyagcseretermékek közömbösítésével, a szervezet sav — bázis egyensúlyának fenntartásáért.

Az élelmiszeripari eljárások — ellentétben a C-vitaminnal — a káliumot és általában a fémeket nem károsítják. Tehát a dzsemek, befőttek, gyümölcsnektárok, natúr gyümölcslevek jó káliumforrásnak tekinthetők. A szörpökről és üdítő italokról ugyanezt nem lehet elmondani.

A konyhatechnikában a főzővíz kiöntése esetén nemcsak C-vitamin-, de nagy káliumveszteséggel is számolhatunk.

Mi okozhat káliumhiányt?

Az egészséges ember táplálkozásában a káliumellátottsággal általában nem szokott probléma lenni, de nagy folyadékveszteség, tartós hányás és hasmenés már észrevehető káliumhiányt okozhat a szervezetben, izomgyengeséget és fáradtságot idézve elő. Itt a pótlás élelmiszerrel legtöbbször nem elegendő, káliumsó bevitele is szükségessé válhat kálium-klorid vagy kálium-citrát formájában.

A magas vérnyomásban szenvedő betegek jórészt vizelethajtó gyógyszereket is fogyasztanak, ezek többsége a káliumürítést is fokozza. Az orvos ilyen esetekben tájékoztatja a beteget, hogy milyen élelmiszereket célszerű fogyasztania, azonkívül a megfelelő káliumpótlást gyógyszeres formában is előírja. A kálíumpótlás elmulasztása kellemetlen következményekkel járhat.

Előállhat olyan állapot is, amikor a káliumbevitelt korlátozni kell. Olyan vesebetegségeknél, szívelégtelenségnél, ahol a vizeletkiválasztás csökken, a kálium felszaporodhat a szervezetben, és ennek egyik súlyos tünete a szívritmus zavara. Azért hívjuk fel a figyelmet erre a jelenségre, mert míg normális esetben a kálium az izmok, így a szívizom jó erőnlétének egyik tényezője, addig szív- és veseelégtelenség esetén méreggé válhat.

557
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]